Ondokuz Mayıs Üniversitesi - İletişim Fakültesi - Uygulama Gazetesi -

Kafe 47

Kafe 47
  • 18.04.2018
  • Kafe 47 için yorumlar kapalı
  • 3.528 kez okundu

Yaklaşık 70 bin Down Sendromlunun yaşadığı Türkiye’de,  onlar adına yaratılan farkındalığın bir yenisi de, Samsun’da gerçekleşti. Atakum Belediyesi tarafından açılan Down Kafe artık Samsunlulara hizmet veriyor.

Down Sendromlu gençlerin iş sahibi olabilmesi ve aile bütçelerine katkı sağlayabilmeleri için Atakum Belediyesi ve İŞKUR iş birliği ile örnek bir proje olan Samsun Atakum’a Down Kafe hizmete açıldı.

Samsun’dan bir güzel proje daha “Down Kafe”

Türkiye’de yürütülen engellilere yönelik istihdam projesinde down Sendromlular için yapılan istihdam yaratma planına Samsun’da gerçekleşti. Samsun Atakum Belediyesi ve İŞKUR’un da desteğiyle birlikte, ortak bir şekilde yürütülen proje ile artık Atakum ’da Down Kafe hizmet veriyor.  Türkiye’de birkaç farklı bölgede daha bulunan Down Kafeye bir yenisi Samsun da eklendi. Atakum Belediyesi tarafından, Samsun’da ilk ve tek olan bu proje kent halkına kazandırılmış oldu. Atakum Ömürevleri semtinde bulunan Down Kafe daha şimdiden birçok kişinin de takdirini toplamış durumda. Zira Down Kafe Atakum da yaşayan birçok kişinin de uğrak yeri haline geldi.  Daha Kafe ’ye adım atar atmaz, sizi yüzünde büyük bir gülücükle karşılayan Down Sendromlu çalışanlar, müşterileri de oldukça sıcak bir şekilde karşılıyor.

Aile bütçesine artık onlarda katkı sağlayacak

Proje ile hem Down Sendromlular sosyal yaşama kazandırılmış hem de aldıkları maaş ile aile bütçesine katkı sağlamış olacaklar. Samsun’da ilk ve tek olan ve Türkiye’de ise oldukça az görülen bu proje ile yaklaşık 10 Down Sendromlu birey aile bütçesine katkı sağlayacak. Hem sosyal yaşamla bütünleşip hem de verdikleri emek karşılığı ile maaş alacak olan Down Sendromlular, böylece çalışma hayatına atılmış oldular.

Topluma 10 Down Sendromlu daha kazandırıldı

Atakum Belediyesi ve İŞKUR iş birliği ile yürütülen bu projeyle 9 down sendromlu daha istihdam edilerek böylece çalışma hayatına kazandırılmış ve sosyal yaşama entegre edilmiş oldu. Yaklaşık 7 ay süren eğitimle bunun sağlandığını belirten Atakum Belediyesi, proje ile kafe de toplam çalışan Down Sendromlu sayısının da 11’e çıktığını kaydetti. Projeye oldukça önem veren Atakum Belediyesi sosyal, kültürel, sportif anlamda bu kişilerin topluma kazandırılması için büyük bir çaba sarf ediyor. Bu proje ile Samsun yine Türkiye’ye örnek bir proje daha katmış oldu.

Türkiye’de örnek bir proje

Yaklaşık 70 bin Down Sendromlunun yaşadığı Türkiye’de Down Sendromlu bireyler için sanatsal, kültürel, sportif ve istihdama dönük birçok projeye bir yenisi de böylece Samsun’da eklendi.  Açılan kafeteryada çalıştırılan Down Sendromlular hem topluma kazandırılmış hem de iş sahibi oluyorlar.

 Down Sendromu nedir?

Down Sendromu, genetik bir farklılık, bir kromozom anomalisidir. En basit anlatımı ile sıradan bir insan vücudunda bulunan kromozom sayısı 46 iken Down Sendromlu bireylerde bu sayı üç adet 21. kromozom olması nedeniyle 47 olmaktadır. Down Sendromu tedavi edilmesi gereken bir hastalık değil, genetik bir farklılıktır. Hücre bölünmesi sırasında yanlış bölünme sonucu 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom yer alması ile meydana gelir. Down Sendromuna sebep olduğu bilinen tek etmen hamilelik yaşıdır, 35 yaş üstü hamileliklerde risk artar. Ancak genel olarak genç kadınlar daha fazla bebek sahibi olduğundan Down Sendromlu çocukların %75-80’i genç annelerin bebekleridir. Ülke, milliyet, sosyo-ekonomik statü farkı yoktur. Ortalama her 800 doğumda bir görülür. Tüm dünyada 6 milyon civarında Down Sendromlu birey yaşamaktadır.

 

Etiketler: / / / / /

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ