Ondokuz Mayıs Üniversitesi - İletişim Fakültesi - Uygulama Gazetesi -

Değişen ve dönüşen dünya karşısında “veri gazeteciliği”

Değişen ve dönüşen dünya karşısında “veri gazeteciliği”
  • 12.12.2017
  • Değişen ve dönüşen dünya karşısında “veri gazeteciliği” için yorumlar kapalı
  • 4.072 kez okundu

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İletişim Fakültesi’nde Dr. Pınar Dağ tarafından”Veri Gazeteciliği Atölyesi”adlı eğitimi verildi. Eğitimde veri bulma, veri temizleme, veri analizi, hikaye/haber fikri geliştirme, dağınık veri, görselleştirme konuları ele alındı.

OMÜ Damla Topluluğu akademik eğitimler kapsamında Dağ Medya kurucusu ve akademisyen Dr. Pınar Dağ’ı konuk etti. Dağ, İletişim Fakültesi bilgisayar laboratuvarında aralarında İletişim Fakültesi öğretim elemanlarının ve öğrencilerinin bulunduğu 35 kişiye uygulamalı veri gazeteciliği eğitimi verdi.Bütün gün süren veri gazeteciliği eğitiminin sonunda öğrenciler kendi projelerini üretme fırsatı buldu.

Değişen ve dönüşen dünya karşısında gazetecilik sektörü de bundan etkileniyor. Daha etkin ve doğru habercilik yapmak adına, veriyi kullanmak artık bir gereklilik haline geldi. Veri haberciliği yapmak için gerekli programlar sistematik halde kullanılıyor. İnternette gerekli gereksiz birçok bilgi ağı mevcut. Veri gazeteciliği bilgiler arasından bize ihtiyacımız olan bilgiyi süzerek sunma imkânı sağlıyor. Veri haberciliği, bu bilgi ağında bize en yararlı olanı ve doğru olanı hazırladığımız haberlerde kullanabilme becerisi sunar. Kamu yararı gözetilerek yapıldığı için veri gazeteciliği ayrıca önem taşıyor.

Kamu yararı

Veri gazeteciliği yapmak için gerekli unsurları anlatan Dağ”Veri toplama aşamasında, neyi aradığımızı, hangi tür veriyi, hangi sitelerden aramamız gerektiğini iyi bilmeliyiz. Bunu biliyor olmamız bilgiye ulaşma aşamasında hız kazandırır. İlgimizi çekecek konu hakkında veri toplamaya başladığımızda veri haberciliği adına daha hızlı gelişim gösteririz.”şeklinde konuştu.Veri gazeteciliğinin hedefleri arasında kamu yararının önemini vurgulayan Dağ“ Veri gazeteciliği ilgi çekmek istediği konuları şeffaflıkla ele alabiliyor. Habercilik noktasında belge ve kayıt niteliği taşıyan veri gazeteciliği, veri toplaması aşamasından sonra, veri işleme, görselleştirme, hikâye/haber, ekip çalışması diğer önemli olan unsurları da içinde barındırıyor.”dedi.

İlk Ulusal Açık Veri Kongresi

Veri haberciliği karşısında çeşitli engellerin olduğunu ifade eden Dağ“Yetersiz yatırım getirisi, veri analiz becerisi eksikliği, kaliteli veri eksikliği, veri görselleştirme becerisi veri haberciliği karşısındaki engeller olarak karşımıza çıkıyor.  Bu alanla ilgili olarak Türkiye’de ilk kez 2012 yılında Dağ Medya içerik ve kaynak yaratmaya başlamıştır. Açık veri sunma anlamında 2015 yılında Açık Veri ve Veri Gazeteciliği Derneği alanla ilgili atölye çalışmaları ile 400 kişinin eğitim aldığı çevrim içi kurs alt yapısı geliştirmiştir.  Dernek tarafından 2016’da veri kampı ve ilk kez Ulusal Açık Veri Kongresi düzenlendi.”şeklinde konuştu.

Merak et ve başla

Veri gazeteciliği yapmak isteyenlere önerilerde bulunan Dağ“Veri gazeteciliğine başlarken merak önemli bir dürtüdür. Bunun devamında düzenli olarak kaynak okumak, etiket takibi, Excel’de zaman geçirme, temel istatistik bilgisine sahip olmak ve örnek projeleri incelemek veri haberciliği yapma noktasında bize rehber olacaktır.”şeklinde ifade etti.Verimli ve etkin geçen veri gazeteciliği eğitimi Pınar Dağ’a verilen teşekkür belgesi ile son buldu.

IMG_0605IMG_0572IMG_2665IMG_2731

 

 

Etiketler: / / / / / / /

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ