Ondokuz Mayıs Üniversitesi - İletişim Fakültesi - Uygulama Gazetesi -

Utancın vesikası: “çocuk istismarı”

Utancın vesikası: “çocuk istismarı”
  • 28.04.2017
  • Utancın vesikası: “çocuk istismarı” için yorumlar kapalı
  • 6.040 kez okundu

Hiçbir nedenin meşru kılamayacağı çocuk istismarının sebebi nedir? Nelere dikkat edilmelidir? Psikiyatrist Aslı Bariboğlu bu konu hakkında bilinmeyenlere yanıt verdi.

Geçtiğimiz ay Manisa’da 3.5 yaşındaki Irmak’a önce tecavüz edip daha sonra da boğarak vahşice öldüren Himmet Aktürk’e pedofili teşhisi konulmuştu.Yaşanan bu olaydan sonra gündeme hızla oturan ve Türkiye’nin özellikle son yıllarda karşı karşıya kaldığı pedofili hakkında bilgiler veren Psikiyatrist Aslı Bariboğlu, çocukları cinsel istismardan koruyabilmek için tavsiyelerde bulundu.

Pedofili nedir?

Pedofili hakkında bilgi veren Aslı Bariboğlu, “Pedofili, kriminal ya da adli bir kavram değil, klinik bir tanıdır. Kriminal alanda kullanılan cinsel saldırı kavramı herhangi bir kişiye isteği dışında veya zor kullanarak yapılan cinsel eylemleri içermektedir. DSM (Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal El Kitabı) tanı ölçütlerine göre pedofili en az 6 aylık bir süre boyunca, kişide ergenlik dönemine girmemiş bir çocukla ya da çocuklarla cinsel etkinlikte bulunma ile ilgili yoğun, cinsel yönden uyarıcı fantezilerinin, cinsel dürtülerinin ya da davranışlarının yineleyici bir biçimde ortaya çıkıyor” dedi.

“Ailelerde iyi bir iletişim önemli”

Ailelerin çocuklarını pedofilik hastalardan koruması gerektiğini vurgulayan Aslı Bariboğlu, her şeyden önce ailelerin bu konuda bilgili ve bilinçli olması gerektiğini ifade etti. Ailelerin çocuklarını iyi gözlemlemelerin önem taşıdığına ve çocuklarının davranışlarında herhangi bir değişiklik olup olmadığına dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayan Bariboğlu, “Aileler çocuklarının internet erişimlerini, arkadaş gruplarını takip etmelidir” şeklinde konuştu.

Pedofilik bozuklukların altındaki sebepler?

Pedofilik bozukluklarının altında yatan nedenleri anlatan Bariboğlu;”Çocuklukta cinsel istismara uğramış olmak, çocuklukta akranları (özellikle karşı cins) tarafından aşağılanmış olmak, dış görünüşünden memnun kalmamış ve alay edilmiş olmak, akranları tarafından sürekli ‘eziklikle’ suçlanmak, anne-babası veya kendisinden sorumlu kişi tarafından başarısızlıkla veya ‘aptallıkla’ suçlanmak başlıca nedenler arasında bulunuyor “şeklinde konuştu.

Travma yıllar boyu devam ediyor

Son olarak cinsel istismar karşısında çocukların psikolojik açıdan yaşayacakları sürece de değinen Bariboğlu, “Öncelikle çocukların cinsel tacizi sözlü olarak ifade etmelerinin çok güç olduğu bilinmelidir. Bunun nedenlerinden biri çocukların dünyasında pek çok şeyi yetişkinlerin kontrol etmesi ve çocukların yetişkinlerin her şeyi bildiğini düşünmeleridir. Özellikle de tacizi uygulayan kişinin çocuğu tehdit etmesi veya bu kişinin çocuğun tanıdığı biri olması durumunda çocuk bu kişinin otoritesini sorgulamayı aklına getirmeyebilir. Öte yandan çocuklar neredeyse her durumda uğradıkları tacizi anlatmayı ve bunun sona ermesini isterler. Ancak kendilerine inanılmayacağından veya korunmayacaklarından korkar ya da anlatmaları durumunda bunun sonuçlarının neler olacağını bilememekten dolayı kaygı duyabilirler. Tacizcinin aileden biri olması çocuğu çok daha yıkıcı biçimde etkiler” dedi.

Çocukların taciz karşısında farklı tepkiler gösterebileceğini belirten Bariboğlu, “Tacize uğrayan çocuklar depresyon, kabus görme, uyku bozuklukları, kaygı bozuklukları, altına kaçırma gibi farklı davranışlar sergileyebilir. Bu çocuklarda ileri ki dönemlerde madde bağımlılığı, cinsel işlevlik bozuklukları da yaşanabilir.

Unutulmamalıdır ki cinsel istismara maruz kalan her bir çocuk küçücük bedeninde unutulmaz yaralar taşır.

Bu yaralar yıllar geçse de iyileşmez, hep kanar. Bu nedenle cinsel istismara karşı tüm bireyler “bir çocuğun çıkaramadığı ses olmak zorundadır” diyerek sözlerini bitirdi.

Etiketler: / / / / / / / / /

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ