Bilgi Kirliliğine Karşı Harekete Geçildi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İletişim Fakültesinde düzenlenen “Teyit Atölyesi” ile öğrenciler, Arş. Gör. Dr. Özlem Delal Abanoz eşliğinde dijital çağın bilgi kirliliğine karşı donanımlı hale geliyor.

“Şüphe et, Sorgula, Teyitle” sloganıyla başlatılan dört haftalık programda öğrencilere, bilgi kirliliği ile mücadele etmek, temel teyit becerilerini kazandırmak, dijital okuryazarlığı güçlendirmek, doğrulama araçlarını tanıtmak yanıltıcı bilgilerden korunma ve fact-checking (doğruluk kontrolü) araçlarını etkin kullanma becerileri kazandırılması hedeflenildi.
Arş. Gör. Dr. Özlem Delal Abanoz: “Yapay zekâ destekli içeriklerin artmasıyla birlikte, dezenformasyonu tespit etmek her geçen gün daha da güçleşiyor”
İnternet kullanıcılarının sıkça maruz kaldığı yanlış ve manipülatif içeriklere karşı bilinçlenmenin önemine vurgu yapan Arş. Gör. Dr. Özlem Delal Abanoz, “Bilgi kirliliği, dijital çağın en yaygın ve tehlikeli sorunlarından biri olarak karşımızda duruyor. Günümüzde internet kullanıcıları, her gün onlarca hatta yüzlerce yanlış ya da manipülatif bilgiyle karşı karşıya kalıyor. Özellikle yapay zekâ destekli içeriklerin artmasıyla birlikte, dezenformasyonu tespit etmek her geçen gün daha da güçleşiyor. Bu nedenle tüm bireylerin bu konuda bilinçlenmesi hayati önem taşıyor.” şeklinde konuştu.

Arş. Gör. Dr. Özlem Delal Abanoz: “İletişim fakültesi öğrencilerini diğerlerinden ayıran kritik bir sorumluluk var”
Programın temel vizyonunun öğrencileri dezenformasyonla mücadelede bilinçlendirmek olduğunu vurgulayan Arş. Gör. Dr. Özlem Delal Abanoz, “İletişim fakültesi öğrencilerini diğerlerinden ayıran kritik bir sorumluluk var. Onlar, gelecekte gazeteci, televizyoncu, iletişimci olarak bilginin sadece tüketicisi değil aynı zamanda profesyonel anlamda üreticisi de olacaklar. Dolayısıyla bu öğrenciler yanlış bilgiye maruz kalmanın ötesinde, farkında olmadan dezenformasyonun taşıyıcısı hâline de gelebilirler. “Teyit Atölyesi” tam da bu nedenle kritik bir rol üstleniyor. Programın temel vizyonu öğrencileri dezenformasyonla mücadelede bilinçlendirmek ” dedi.

Atölye kapsamında öğrencilerden, sahte içerikler oluşturabilecek dijital araçları kullanarak dezenformasyon örnekleri hazırlamaları istenildi. Bu sayede katılımcılar, yanlış bilgi üretmenin ne kadar kolay olduğunu deneyimleyerek, içeriklere daha eleştirel ve şüpheci yaklaşma becerisi kazandı.

Atölye sonunda dileyen öğrenciler, OMÜ İletişim Fakültesi bünyesinde kurulan teyitçilik girişimine katılarak aktif birer teyitçi olabilecek ve doğru bilgiye ulaşmak için yürütülen çalışmalarda görev alabilecekler.
Haber: Özge Oral, Enes Kale
Fotoğraf: Özge Oral, Enes Kale