Ondokuz Mayıs Üniversitesi - İletişim Fakültesi - Uygulama Gazetesi -

Şantiyelerde kadın baret olmak

Şantiyelerde kadın baret olmak
  • 27.04.2017
  • Şantiyelerde kadın baret olmak için yorumlar kapalı
  • 5.741 kez okundu

Daha fazla fiziksel güç gerektirmesi nedeniyle erkek egemen çalışma alanı olan şantiyelerde, artık kadınlar da buradayım diyor. İnşaat Mühendisi Reyhan Yılmaz, ” Yetkilerle donatılmış bir meslekteyiz, özgüvenimizin tam olması gerekiyor” diyor.

Toplumsal alanda cinsiyete atfedilen roller meslek alanlarında da ayrıştırıcı duruma geliyor. Erkek işi ve kadın işi olarak cinsiyet üzerinden tanımlanan işler, kadını ikincil konuma düşürüyor. Erkek işleri güç ve otorite ile özdeşleştirilirken, kadın işleri hafif ve edilgen işler olarak tanımlanıyor. İş yaşamında cinsiyete yönelik ayrımcılık, kadını daha az fiziksel güç ve daha az bilgi gerektiren işleri yapabilir olarak nitelendiriyor. Öte yandan kadınlar doğum izni gibi durumlar öne sürülerek erkeklere oranla daha az istihdam ediliyor veya daha az ücrete çalıştırılıyor.

2 üniversite mezunu olan İnşaat Mühendisi Reyhan Yılmaz, günümüzde kadın mühendislerin sayısının arttığını vurgulayarak ‘’Bu durumda ilk olarak kadın mühendislere iş düşüyor. Kadın mühendisler bu mesleği erkek işi olarak görmeyecek. Bu tür meslekler fiziksel güç gerektiren değil, otoriteyle alakalı meslekler. O otoriteyi de sana sahip olduğun yetkilerin veriyor zaten. Yetkilerle donatılmış bir meslekteyiz, özgüvenimizin tam olması gerekiyor” dedi.


“Benim karım bayanlarla çalışmamı istemiyor’’

Özel sektörde çalışan kadın mühendislerin sorunları, devlette çalışanlardan daha fazla. Çoğunlukla düzensiz iş saatleri, doğum izinlerinin olmayışı, işten çıkarılmalarda ilk tercih edilen olmaları ve bazı durumlarda erkeklerden daha az maaş almaları, kadın mühendislerin özel sektörde yaşadığı sorunlardan bazıları.
Önceleri devlette çalışmayı düzenli şartlar sunması sebebiyle tercih ettiğini, ancak şantiyede bulunma hedefinin her zaman olduğunu ifade eden Yılmaz,“ Özelde yapabileceğin çok fazla alan var. Proje ofisinde, şantiyede, inşaat malzemelerinin olduğu bir yerde çalışabilirsin. Bu işte her şeyi öğrenebileceğin, işin mutfağı olan yer şantiyeler. İşin en popüler kısmı da şantiye şefliği zaten. Ancak şantiyelerde kadın mühendisleri istemiyorlar, işin bir de bu boyutu var. Ben 1 ay iş aradım şantiyede çalışmak için. O kadar saçma nedenlerle çıktılar ki karşıma. Şantiyede ustayla iş yapacaksın, çalışma alanın erkeklerle çevrili. Ama oradaki herkes kadının bir erkeğe hükmedemeyeceğini düşünüyor. Yani kadının erkeğe sözünü geçiremeyeceğini , onu yönetemeyeceğini düşünüyorlar. ‘Benim karım bayanlarla çalışmamı istemiyor’ diyen erkek mühendisler, patronlar dahi oldu. Diğer taraf tecrübeli mühendis istiyoruz diyor, erkek-kadın mühendis olarak tecrübeyi ayırmışlar sanırım. Böyle bir durumda biz tecrübeyi nereden öğreneceğiz merak ediyorum” dedi.

“Argo kelimelere maruz kalıyoruz”
Kadın mühendis sayısının artmasıyla birlikte şantiyelerde de artan kadın nüfusu şantiye ortamını dönüştürüyor. Erkeklerin çoğunlukta olduğu şantiye ortamında kadın mühendisler çeşitli sorunlara maruz kalıyor.

Şantiyede argo kelimelere ve cinsiyetçi söylemlere maruz kaldıklarını belirten Reyhan Yılmaz, bir çalışana malzemeyi boşaltmaması gerektiğini söylediğinde, çalışanın kendisine “ya karıların lafıyla iş yapıyoruz” dediğini, artık argo kelimelere cevap veremeyecek kadar insanlığından utandığını vurguladı.

“Çalışma ortamında atletle mi çalışan dersiniz çıplak çalışan mı dersiniz, hepsi var maalesef. Bu kendini bilmezlikle alakalı aslında, yani kişilik meselesi” diyerek sözlerini sürdüren Yılmaz, “Özel sorunlarım da oldu, örneğin ayakkabı bulmakta zorluk çektim. İnternetten sipariş ettim 39 numara bana 44 numara gibi oldu resmen. Ayakkabılar dahi erkeklere yönelik olarak üretiliyor. Onun dışında erkek işçiler tuvalet ihtiyaçlarını giderirken yer ayrımı yapmadıkları için, sana ait bir alan yok. Şantiyelerde kesinlikle bunların ayarlanması gerekiyor’’ dedi.
kadın baret gizem uyanık


“Bir baret hayat kurtarıyor”

Çalışma hayatında kadının kadın olmasından kaynaklı cinsiyetçi sorunların dışında, kadın ve erkeğin ortak sorunu iş kazalarının en çok yaşandığı alan inşaat sektörü.
Konula ilgili olarak Yılmaz, inşaat sektöründe çalışanlar için baret takmanın önemli olduğunu, çünkü bir baretin yeri geldiğinde hayat kurtardığını da ifade ederek sözlerini sonlandırdı.

Etiketler:

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ