OKTAM Samsun’da kadına yönelik şiddeti mercek altına alıyor

• 15.04.2015
  • OKTAM Samsun’da kadına yönelik şiddeti mercek altına alıyor için yorumlar kapalı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kadın ve Toplum Araştırmaları Merkezi (OKTAM) yeni projeleriyle faaliyetlerine devam ediyor.

Toplumsal cinsiyet konusundaki farkındalığı artırmak, bu konuya katkı sağlayacak her türlü bilgiyi kadının toplum içindeki statüsünü artırmak yönünde kullanmayı kendine misyon edinmek amacıyla 2010 tarihinde kurulan merkez hakkında Genç İfade ekibine bilgi veren OKTAM Müdürü Doç. Dr. İlknur Aydın Avcı, Samsun’da kadınların sorunlarını ele alan çalışmalar yaptıklarını ve bu çalışmalarda yerel ortaklarla işbirliği halinde olduklarını söyledi. Avcı, Roman kadınlar ile sığınma evlerinde yaşayan kadınlara meslek danışmanlığı yaparak, onların mesleki bilgi ve beceriler edinmelerini, aynı zamanda onları toplumsal yaşama kazandırmayı amaçladıkları yeni bir proje çalışması içinde olduklarını duyurdu. Özellikle şiddete uğramış olan sığınma evlerindeki kadınların benlik saygısı algısında kayıplar olduğunu ve yapılacak projelerin bu noktada bu kadınlara büyük yarar sağlayacağını belirten Avcı, cezaevlerindeki kadınlara yönelik de birtakım çalışmalar başlattıklarını sözlerine ekledi. Avcı, bunların dışında, kadın odaklı bilimsel araştırmaların yer aldığı bir dergi çalışması içinde olduklarını da açıkladı.

OKTAM, Samsun Valiliği Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) ile birlikte kadına şiddet konusunda Samsun’un profiline ilişkin araştırma yaparak şiddetin arka planında yatan sosyo-kültürel nedenleri ortaya çıkarmayı amaçlıyor. Avcı, 2013- 2014 yılına ait verileri içeren rapor kapsamında Samsun’da şiddete uğrayıp ŞÖNİM’e başvuran kadınların profil analizinin ortaya çıkmış olacağını ve bu raporun Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na da gönderileceğini söyledi.

Anne Eğitimi Kadına Şiddetin Önlenmesinde Önemli

Ülkemizde ve tüm dünyada her geçen gün tırmanan bir sorun olan kadına yönelik şiddetin önlenmesinde anne eğitimine dikkat çeken Avcı, “Biz çocuğumuzu ne kadar kendine güvenen güçlü bir birey olarak yetiştirirsek toplum da kendine güvenen bireylerden oluşmuş olur.  Bu tip bir eğitimi her iki cinsiyete de öğretmemiz lazım. Öncelikle evde kız ve erkek çocuklarımıza eşitliği aşılarsak o birey toplumda kadını da erkeği de eşit görecektir. Erkeğe ‘Sen güçlüsün sen erkeksin’ dediğin anda ona güç simgesi yapıştırıyorsun. Daha sonra o kişi ben güçlüyüm her şeyi yaparım diye düşünüyor.  Eşitlikçi felsefe aile içinde başlatılmalıdır” diye konuştu.

Kadına şiddetin önlenmesine yönelik eğitim çalışmalarında hedef kitle olarak sadece kadınların alınmasını eleştiren Avcı, “Hedef kitle karşılıklı olmalı ve özellikle erkeklerin bunu dinlemesi lazım. Bizim projelerimizde sadece kadınlar yok. Camilere gidip erkeklerle konuşacağız, kahvehanelere gideceğiz. Roman mahalleleriyle, sığınma evleriyle ve müftülerle irtibatta olacağız. Bunlar bizim güçlü taraflarımızı oluşturacak. Bütün panellerde özellikle erkek katılımı için uğraşıyoruz” açıklamasında bulundu.

Etiketler: / / / / / / / /