80 yıllık ayakkabı doktoru

• 20.04.2018
  • 80 yıllık ayakkabı doktoru için yorumlar kapalı

Ayakkabılar bir insanın seçimlerini, yürüdüğü yolları, koşarak kaçışını ve kavuşmasını, yere nasıl bastığını ya da hayatta nasıl kaldığını bilirler. Gizli bir kayıt makinesi gibi… Görmesini bilene anlatırlar tüm hikâyeyi. Mustafa Topçu’da bu hikâyeyi görebilenlerden biri.

Çarşamba İlçesi’nde yaşayan 1927 doğumlu Mustafa Topçu tam anlamıyla bir ayakkabı doktoru. 80 yıllık iş hayatında 50 yıl boyunca Çarşamba Kundurası üreten Topçu, meslek hayatına makine kullanmadan yaptığı tamiratla devam ediyor.

Mustafa Topçu henüz ilköğretim 3. sınıfa kadar tamamlayabildiği öğrenimini bir kenara bırakıp, kardeşiyle birlikte küçük yaşta ayakkabıcılığa adım attı. Yaşıtları oyun oynarken o Çarşamba’nın yüksek topuklu, ince ve uzun burunlu delikanlılık simgesi olan meşhur ayakkabılarına adamıştı kendini.

Çocukluğu gibi askerliğini de saraç eri olarak sürdüren ayakkabı ustası yaptığı postal tamiratlarıyla 36 ay boyunca asker arkadaşlarının yere daha sağlam basmasını sağladı.

Makineleşmeye karşı

İşine aşkla bağlı olan Topçu döndüğünde de kaldığı yerden devam edip kısa sürede Çarşamba İlçesi’nin sevilen esnafı haline geldi. Yaptığı ayakkabılarla işinde ki başarısını ortaya koydu ve aynı zamanda mesleğine olan ciddiyetiyle insanların güvenini kazandı.

Çocuk yaşta çıktığı bu uzun yolculuğa günümüzde oğlu Lütfü Topçu ile devam eden emektar usta “emek verilerek tamir edilen her ayakkabı, makineyle tamir edilen ayakkabıya göre çok daha sağlam olur” anlayışıyla teknolojinin getirdiği yenilikleri elinin tersiyle itti.

Ayakkabı ile kişilik analizi

Zanaatında ki bu başarısını, eline geçen tüm ayakkabıları kendi kullanacakmışçasına onardığına bağlayan Mustafa Topçu’ya göre ayakkabı insanın kişiliğini ele verir. Ayakkabısı temiz ve bakımlı olan insanların günlük hayatlarında da düzenli ve temiz olduğu kaçınılmazdır. Mustafa Topçu da üstadı olduğu ayakkabılar sayesinde bu kişilik ayrımını yapabilen bir ayakkabı ustası.

Etiketler: / / / / /