Yeni Sokrateslerden Çekişmeli Sosyal Medya Tartışması

• 07.06.2024
  • Yeni Sokrateslerden Çekişmeli Sosyal Medya Tartışması için yorumlar kapalı
  • 363 kez okundu

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İletişim Fakültesi’nde, İletişim ve Medya Topluluğu ve Gazetecilik Topluluğu’nun ortaklaşa düzenlediği “Sokrates Buluşmaları” adlı münazara etkinliğinde, günümüzün en önemli tartışma konularından biri olan “Sosyal medya kullanıcılarının bilgi erişimini kolaylaştırıyor mu, bilgi kirliliğine mi neden oluyor?” konusu bilimsel bir zeminde tartışıldı.

Münazara etkinliği, İletişim ve Medya Topluluğu ile Gazetecilik Topluluğu öğrencilerinin katılımıyla gerçekleşen etkinlikte, katılımcılar iki gruba ayrılarak, sosyal medyanın bilgi erişimindeki rolünü farklı açılardan savundu. Moderatörlüğünü İbrahim Can Öztürk’ün yaptığı etkinlikte, Gazetecilik Topluluğu üyeleri Berk Can Dereci, Betül Balabaz, İbrahim Emre Uyanık ve Serhat Bülki’den oluşan “Bilgi kirliliği grubu”nu karşısında ise “Bilgi erişimini kolaylaştırıyor grubu”nda İletişim ve Medya Topluluğu üyeleri Selin Sude Üvez, Ece Topatay, Zehra Çelikbaş ve Meriç İrtegün yer aldı.

Münazaranın jüri üyeliğini İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Onur Bekiroğlu, Gazetecilik Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Gülten Arslantürk, Öğr. Gör. Onur Şen ve Arş. Gör. Dr. Özlem Delal Abanoz yaptı.

Münazara büyük çekişmeye sahne oldu

Etkinlik, Dekan Prof. Dr. Bekiroğlu’nun açış konuşmasıyla başladı ve ardından gruplara söz verildi. Münazara sırasında iki grup da güçlü argümanlar sundu, etkinlik büyük bir çekişmeye sahne oldu. İletişim ve Medya Topluluğu, sosyal medyanın kullanıcıların zamandan tasarruf ederek bilgiye anında erişim imkânı sağladığını, dezenformasyonlara karşı dijital okuryazarlığın önemini ve bilginin sosyal mecralarda teyit edilebilir olmasını savundu. Gazetecilik Topluluğu ise medya okuryazarlığının düşük olduğunu, paylaşılan her bilginin sosyal medyada teyit edilemez olduğunu ve sosyal medyanın denetim sistemini bireylerin oluşturması gerektiğini savundu.

Sosyal medya bilgi erişimini kolaylaştırıyor fikrini savunan grup kazandı

Çekişmeli geçen münazaranın sonucunu jüri üyelerinin değerlendirmeleri belirledi. Sosyal medya bilgi erişimini kolaylaştırıyor fikrini savunan İletişim ve Medya Topluluğu jüriden 318 puan alarak münazaranın galibi olarak ilan edilirken bilgi kirliliği yaratır fikrini savunan Gazetecilik Topluluğu 267,4 puan ile ikinci sırada yer aldı.

Etkinlik, teşekkür belgesi takdiminin ardından hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.

HABER: Bayer Babacan Yarış, Ece Topatay

FOTOĞRAF: Oğulcan Taş, Ali Konyar