Tahtaya can veren eller
Çekirdekten yetişme marangoz ustası Erdal Baş, marangozluk mesleğinin gelecek nesillere aktarılması gerektirdiğini söylüyor.
Geçmişi asırlara dayanan bir zanaat olan ve bu mesleği Çarşamba’da yürüten sayılı isimlerden biri olan Erdal Baş ile marangozluk hakkında konuştuk. Marangozluğun çok emek isteyen bir iş olduğunu söyleyen Baş “Bu meslek çok istenildiğinde ve çok çalışıldığında öğrenilebilir.”dedi.
Marangozluk mesleğiyle uğraşan zanaatkârların en çok çam ağacını tercih ettiğini söyleyen Erdal Baş “Ülkemiz çam ağacı yetiştirmek için uygun bir iklime sahip. Bu durum kaliteyi ve verimi arttıran önemli bir faktör. Bundan dolayı marangozlar üretimde en çok çam ağacını tercih ediyor.” diye konuştu.
En önemli şey dikkat
Marangozluk mesleğinin çok dikkat gerektirdiğini belirten Baş “Dikkat bu mesleğin temel noktasıdır. Bir anlık dalgınlık parmaklarınızdan olmanıza neden olabilir. Sağlığınız ve ürünlerinizin kalitesi için işinizi yaparken odaklanmalı ve yaptığınız işten başka bir şey düşünmemelisiniz.” dedi.
Unutulmaya yüz tuttu
Zanaatın yaşaması için eğitimin önemini vurgulayan Baş “Marangozluk mesleği köklü geçmişi olmasına rağmen artık unutulmaya yüz tuttu. Mesleğin incelikleri ve teknik bilgisi okullarda daha verimli şekilde öğretilmeli, marangozluk mesleğini yaşatmalı, gelecek nesillere bu zanaatı aktarmalıyız.” diyerek sözlerini sonlandırdı.