Sokağa açılan kapının arkasındaki sanat

• 17.04.2018
  • Sokağa açılan kapının arkasındaki sanat için yorumlar kapalı

Ankara Kalesi’nde 4 arkadaşın kurduğu müzik grubu, kaleyi ziyaret eden turistlerin ve Ankaralı sanatseverlerin beğenisini topluyor. 2 yıldır haftanın her günü kale de müzik yapan sokak sanatçıları dinleyenleri büyülüyor.

Müzik var olan sesin sükût noktasıdır. Kulak verdiğinizde sessizlikte dahi, kendinizden bir parça müzik bulabilirsiniz. En sıradan melodiler bile birbiri ardınca sıralandığında, dünyanın en muazzam bestesini oluşturabilir. Ses, biz uyanıkken bile sanki uçan bir balonun ipinden tutup, gökyüzünde martılarla seyahat ettiğiniz gizemli bir rüya görmenize sebep olabilir. Ankara Kalesi’nde sokak sanatçılarının, tükenmeyen sanat hevesleri ile icra ettikleri o coşku dolu müzik ezgilerinde olduğu gibi…

Günün yorgunluğunu üzerlerinden atmak ve hoşça vakit geçirmek için Ankara manzarasını kalenin zirvesinde izlemek isteyen ziyaretçilere, notalar arasında gezme imkânı sunuyor. Müzik tutkusu ile anlamlı kıldıkları hayatlarını farkında olmadan seslerle dolu, bir o kadar da sessizce, insanlarla paylaşıyorlar. Geçimlerini dinleyenlerinin takdirine bırakan bu insanlar için sanat, tutku olmanın yanı sıra sürdürülmesi gereken bir aile geleneği.

“İki alkışa evlerini ısıttıkları tek iş kapısı”

Sokak sanatçılarının neler hissettiğini aktaran grubun bağlama üstadı Erdem Tuna “Sokaklarda özgür ve mutlu hissediyoruz. Hem şarkı söylüyor hem de ekmek paramızı kazanıyoruz. Bu iş evimize ekmek götürebileceğimiz tek iş kapısı olduğundan sanatçılık bu durumda çok zor oluyor.” dedi.  Çocuklarına ekmek götürdüğünde ki mutluluklarını şu şekilde ifade eden Tuna “Müziğimizi dinleyenlerin tebessümü, çocuklarımıza yiyecek aldığımızda daha huzurlu hissetmemize sebep oluyor. O zaman sanatçılığı daha çok seviyoruz.” şeklinde konuştu. Hünerlerini evlerine yakın olduğu için Ankara Kalesinde sergilemeyi tercih eden bu sanatçıların sevdikleri işin yaz, kış sıkıntısı bitmiyor.  Ankara’nın yazın kuru sıcağından, kışın zemheri soğuğundan yakınıyorlar. İnsanlarla uğraşmanın güçlüğünden bahsederken sesleri kısılıyor ama ufak bir tebessüme rastladıklarında, müziğin ezgisine kapılıp keyifle oynuyorlar. Kendilerini aşkla işlerine teslim eden bu sokak sanatçıları, anılarınızda neşeli bir gün olarak kalmanın fırsatını kolluyor. Sesleri surlarda yankılanıp gökyüzünde kaybolurken arka fonda var olan yaşamlarını susturuyorlar.

Etiketler: / / /