Sine-Düş Kariyer Günleri Söyleşisi Gerçekleştirildi
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İletişim Fakültesi bünyesinde yer alan Sinema ve Düşünce Topluluğu (Sine-Düş) tarafından “Kariyer Günleri” söyleşisi gerçekleştirildi.
Sine-Düş Topluluğu tarafından gerçekleştirilen “Kariyer Günleri” söyleşisi kapsamında Yapımcı Kenan Arda Öztürk ve Reji Asistanı Çiğdem Dönmez konuşmacı olarak katıldı. İstanbul temelli sinema ve endüstrisi problemlerinin ele alındığı söyleşide öğrencilerin sektöre dair merak ettikleri sorular da cevaplandırıldı.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi mezunları sektörde kendinden söz ettiriyor
Leylüfer, Gecenin Ucunda, Mitat gibi projelerde yer alan Yapımcı Kenan Arda Öztürk,Ondokuz Mayıs Üniversitesi mezunlarının sektörde önemli bir yer edindiğini söyledi. Yapımcı Kenan Arda Öztürk, “Bugün İstanbul’daki birçok üniversite mezununa kıyasla Ondokuz Mayıs Üniversitesi mezunlarının sektörde önemli bir yer edindiğini görebiliyorum. Bu başarıyı elbette bu işe gönül veren genç arkadaşların yanı sıra Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin oluşturduğu ekol ve kültüre de borçluyuz. Ondokuz Mayıs Üniversitesi, bize sektörde sağlam bir temel kazandırarak en büyük destekçilerimizden biri oldu.” dedi.
Öztürk: “Sabır, doğru planlama ve kararlılıkla bu sektörde gerçekten sağlam bir kariyer inşa etmek mümkün.”
Sektöre dair mesleki deneyimlerini paylaşan Yapımcı Kenan Arda Öztürk, “Gençlerin sorunlarını, kaygılarını nasıl giderebiliriz diye düşündüğümde, kendi deneyimlerimi paylaşmanın faydalı olacağını hissettim. Ben yaklaşık altı yıldır yapımcılık yapıyorum. Ondan önce yönetmen yardımcılığı, yardımcı yönetmenlik ve yönetmenlik gibi farklı pozisyonlarda çalıştım. 2019’un başından beri ise yapımcılık üzerine yoğunlaştım. Bu süreçte iki sinema filmi çektim ve ortak yapım projeleri geliştiren bir ekiple beraber çalıştım. Tüm bu deneyimler bana gösterdi ki sabır, doğru planlama ve kararlılıkla bu sektörde gerçekten sağlam bir kariyer inşa etmek mümkün.” ifadelerini kullandı.
“Üniversiteden aldığınız eğitimin sektörde size kapılar açabileceğini unutmayın.”
İletişim Fakültesi öğrencilerine tavsiyelerde bulunan Öztürk, “Genç arkadaşlara şunu söylemek isterim, ilk adımı atarken korkularınız olabilir bu çok normal. Ancak fırsatları değerlendirmek, kendinizi geliştirmek ve doğru insanlarla bir araya gelmek bu yolculuğu daha kolay hale getirecek. Üniversiteden aldığınız eğitimin sektörde size kapılar açabileceğini unutmayın. En önemlisi de bu işi gerçekten isteyip istemediğinizi ve bu yolda ne kadar kararlı olduğunuzu netleştirin. Çünkü bu sektörde başarı hem yetenek hem de tutku gerektiriyor.” şeklinde konuştu.
Dönmez: “İşin başındayken çabalamak, merak etmek ve harekete geçmek çok önemli.”
Yaratılan, Bergen, Kübra, Magarsus gibi projelerde çalışan Reji Asistanı Çiğdem Dönmez,mezun olmadan sektörden insanlarla tanışmanın çok önemli olduğunu belirtti. OMÜ İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü 2020 mezunu Çiğdem Dönmez, “Öğrenme sürecinde nereden başlayacağımızı bilemediğimiz, kendimizi kaybolmuş hissettiğimiz anlar mutlaka oluyor. Benim yolculuğum biraz tesadüf biraz da kararlılık sayesinde başladı. Bir gün sokakta bir set gördüm ve tamamen meraktan yanlarına gittim. Orada tanıştığım insanlarla bir şekilde bağ kurdum. Bu adeta zincirleme bir etki yarattı ve beni bugünlere getirdi. Başlangıçta tesadüf gibi görünüyordu ama aslında o tesadüf benim içimdeki istek ve çabayla hayat buldu. O gün sadece selam verip geçebilirdim ama durup insanlarla tanışmayı, bir şeyler öğrenmeyi tercih ettim. Bu karar benim için bir dönüm noktası oldu. Bugün sektörde dört yılı geride bıraktım. Bu süreçte dizi, film ve reklam projelerinde yer aldım. Vizyona giren bir biyografik filmimiz oldu. Netflix için birkaç projede çalıştım. Bunlar arasında Yaratılan, Bergen, Kübra ve Magarsus dizileri var. Bu projelerde yönetmenlik, yardımcı yönetmenlik yaptım. Farklı pozisyonlarda görev aldım. Benim için en önemli farkındalık öğrencilik yıllarımdaydı. Daha mezun olmadan sektörde insanlarla tanışmanın ne kadar kıymetli olduğunu anladım. Çünkü mezun olduktan sonra “Ne yapacağım?” sorusunun cevabını bulmak zor olabiliyor. Bu yüzden daha işin başındayken çabalamak, merak etmek ve harekete geçmek çok önemli.” dedi.
Söyleşi sonrası Yapımcı Kenan Arda Öztürk ve Reji Asistanı Çiğdem Dönmez’e, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ömer Çakın ve OMÜ Sine-Düş Topluluğu Akademik Danışmanı Doç. Dr. Filiz Erdoğan Tuğran tarafından teşekkür belgeleri takdim edildi.
İletişim Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen söyleşiye; Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ömer Çakın, Radyo Televizyon ve Sinema Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nursel Bolat, Gazetecilik Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Gülten Arslantürk, İletişim ve Tasarımı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hasan Turgut, Sine-Düş Topluluğu Akademik Danışmanı Doç. Dr. Filiz Erdoğan Tuğran öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.
Söyleşi hatıra fotoğrafı çekimiyle son erdi.
Haber: Ece Topatay
Fotoğraf: Ece Topatay