Ondokuz Mayıs Üniversitesi - İletişim Fakültesi - Uygulama Gazetesi -

Mustafa Kemal Güneşdoğdu Kampüsünde “Dönemin Basınında Cumhuriyet” sergisi düzenlendi

Mustafa Kemal Güneşdoğdu Kampüsünde “Dönemin Basınında Cumhuriyet” sergisi düzenlendi
  • 08.12.2023
  • Mustafa Kemal Güneşdoğdu Kampüsünde “Dönemin Basınında Cumhuriyet” sergisi düzenlendi için yorumlar kapalı
  • 32.566 kez okundu

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İletişim Fakültesi Gazetecilik Topluluğu tarafından “Dönemin Basınında Cumhuriyet” sergisi düzenlendi. Cumhuriyet’in 100. yıldönümü nedeniyle düzenlenen serginin yürütücülüğünü Gazetecilik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nurhayat Yoloğlu ile Gazetecilik Topluluğu Akademik Danışmanı Arş. Gör. Dr. Özlem Delal Abanoz yaptı.  Sergi “2. Geleneksel Mustafa Kemal Güneşdoğdu Kampüsü Tanıtım Etkinliği” kapsamında ziyarete açıldı.

Düzenlenen sergiye; Çarşamba Kaymakamı Doç. Dr. Şükrü Yıldırım, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selim Eren, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Recep Yılmaz, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Onur Bekiroğlu, Çarşamba İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Serbestoğlu, İletişim Fakültesi dekan yardımcıları Doç. Dr. Ömer Çakın ve Doç. Dr. Sinan Kaya, Mustafa Kemal Güneşdoğdu Kampüsünde yer alan fakültelerin akademisyenleri, idari personeller, öğrenci toplulukları ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Doç. Dr. Nurhayat Yoloğlu: “100. yılı hatırlatan bir etkinliğimiz olsun istedik”

Bu sergiyi farkındalık oluşturmak adına yaptıklarını ifade eden Doç. Dr. Nurhayat Yoloğlu, “Yaptığımız bu sergiyi temelde Cumhuriyetin 100. yılı için planladık ve 100. yılı hatırlatan bir etkinliğimiz olsun istedik. Buradaki ilk amacımız farkındalık yaratan bir sergi yapmaktı. Arş. Gör. Dr. Özlem Delal Abanoz ve Gazetecilik Topluluğu ekibinin de çok büyük katkılarıyla düzenlediğimiz sergide Cumhuriyet döneminin ilk 20 yılını almaya karar verdik. O dönemde çıkan Osmanlıca ve Türkçe örneklerinden Cumhuriyet Bayramı’nı anlatan manşetlerini almak istedik. Bu bağlamda araştırmalar gerçekleştirdik. Araştırmalar sonucunda da o döneme ait fikir gazetelerini baz alarak böyle bir sergi oluşturduk.” diye konuştu.

“Bizim amacımız dikkat çekmek ve o dönemi tekrar yansıtmaktı”

Cumhuriyetin ilk yıllarındaki coşku duygusunu ziyaretçilere de yansıtmak istediklerini söyleyen Doç. Dr. Yoloğlu, “Cumhuriyetin tarihsel bakış açısına mercek tuttuğumuz zaman Cumhuriyete karşı olanlar ve onaylayanlar vardı. Bu mecliste alınan bir karardı. Burada halkın düşüncelerini aktaran gazeteler nasıl değinmişti bunu yansıtmak istedik. Zannediyorum böyle de oldu çünkü sergi hem protokol hem de öğrenciler tarafından yoğun ilgi gördü. Bizim amacımız dikkat çekmek ve o dönemi tekrar yansıtmaktı. Bunu başardığımızı düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Arş. Gör. Dr. Özlem Delal Abanoz: “Cumhuriyetimizin 100. yılında Gazetecilik Bölümü olarak bu önemli güne özel bir şeyler yapmak istedik”

Gazetecilik Bölümü olarak Cumhuriyetin 100. yılında, bu önemli güne özel bir şeyler yapmak amacıyla söz konusu serginin düzenlendiğini belirten Arş. Gör. Dr. Özlem Delal Abanoz, “Bu amaçla dönemin gazetelerini ele alarak hem Cumhuriyetin ilanı hem de Cumhuriyet Bayramının o dönemin basınında nasıl yer aldığıyla ilgili araştırmalar yaptık. Çalışmalarımız sonucunda bu konuyu ele alan gazeteleri derleyip bir sergi yapmaya karar verdik. Yaptığımız bu sergiye, Cumhuriyetimizin ilk 20 yılında yayınlanmış 20 gazetenin manşetlerini dahil ettik. Sergide; Anadolu, Akşam, Cumhuriyet, Hakimiyet-i Milliye, İleri, Kurun, Tan, Ulus, Uyanış ve Vakit gazetelerini ele aldık. Sergide 3 gazete Cumhuriyetin ilan edildiği 29 Ekim 1923’ten bir gün sonra Osmanlıca dilde yayınlanan gazetelerden oluştu. Bu gazeteler Cumhuriyetin ilanını halka duyuran gazetelerdi. Diğer 17 gazete ise 1943 yılına kadar Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının yer aldığı haberlerden oluşan farklı tarihlerdeki yayınlardı. Gazetecilik, gelişen teknolojiyle birlikte ilk yapıldığı dönemden günümüze değin büyük bir dönüşüm geçirdi. Hem gazeteci hem okur hem de içerik açısından yaşanan bu dönüşüm haber dilinde de farklılaşmaları beraberinde getirdi.  Yaşanan bu dönüşümü İletişim Fakültesi öğrencilerinin de görmeleri ve Cumhuriyetin 100. yılı gibi önemli bir gün üzerinden Türkiye Cumhuriyet’inde yapılan gazeteciliğin tarihine bir yolculuk yapmaları için bu sergiyi düzenledik. Ancak sergimiz Cumhuriyetin 100. yıl dönümü için Samsun Valiliği koordinesinde, Samsun Büyükşehir Belediyesi ve OMÜ’nün destekleriyle hazırlanan etkinliklerde de ziyarete açıldı ve Samsun Cumhuriyet Meydanında 1 hafta sergilendi. İletişim Fakültesi öğrencileri gibi ziyaretçilerin de yoğun ilgi gösterdiği bir sergi oldu.” dedi.

Haber: Betül Balabaz

Etiketler: / / / /

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ