Kuş Cenneti’nin üzerindeki kara bulutlar dağılmıyor

• 15.02.2016
  • Kuş Cenneti’nin üzerindeki kara bulutlar dağılmıyor için yorumlar kapalı

Anadolu’nun en büyük doğal yaşam alanlarından birisi olan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde yangın çıktı.

Türkiye’de bulunan 452 kuş türünden 352’sinin tespit edildiği ve kış döneminde ortalama 150 bin kuş popülasyonunun gözlemlendiği Anadolu’nun en büyük doğal yaşam alanlarından birisi olan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde 23 Kasım gecesinin ilk saatlerinde çıkan yangında bir bölüm sazlık alan zarar gördü. 19 Mayıs, Bafra ve Alaçam ilçelerinin sınırları dahilinde bulunan 56 bin hektarlık alanda, 2013-2015 yılları arasında 7 ayrı noktada çıkan yangınlarda 62 hektar büyüklüğündeki sazlık alan yok oldu.

Olay hakkında detaylı bilgileri edindiğimiz Orman ve Su İşleri Bakanlığı 11’inci Bölge Müdürü Mehmet Sıddık Kılınçer, Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nin irili ufaklı çok sayıda gölü, sazlık alanları, ender subasar çayırları, 12 bin hektarı bulan sulak alanları ve barındırdığı canlı türleri ile Türkiye’nin önemli doğal sistemlerinden biri olduğunun altını çizdikten sonra ; yangının çıkış nedeninin henüz belirlenemediğini, muhtemelen kasıtlı olarak veya bir kaza sonucu çıkmış olabileceğini söyledi ve Jandarma kuvvetleri ile birlikte tahkikatın sürmekte olduğunu belirtti.

Yangın sonucu meydana gelen hasara dair bulguları aktaran Kılınçer ; “ Kuşların üreme dönemi olmadığından yaban hayatında bir zayiat söz konusu olmadı. Yalnızca sazlık alanlar tahrip oldu. Fakat yaban hayatının besin zincirini oluşturan böcek ve sürüngen türü canlılar telef oldu. Nihayetinde bu da kanatlı hayvanların besinlerini oluşturmaktaydı” dedi.

Yaban hayatının korunması ve güvenliği için alınan önlemlerin arttırıldığını ifade eden Kılınçer ; “ Ekiplerimiz, yasadışı avcılıkla ilgili denetimlerini sürekli olarak yaparak bu konuda sık sık eğitimler veriyor. Alana 7/24 çalışan gece görüşü hakimli kamera sistemi kuruldu. Buna ilaveten Jandarma ekipleri sürekli destek kuvvet olarak alanda görevlendirildi, denetimler sıklaştırıldı.” dedi ve bir daha benzeri olayların vuku bulmaması için halkımızın daha duyarlı olması temennisiyle sözlerini noktaladı.

Etiketler: / /