Ondokuz Mayıs Üniversitesi - İletişim Fakültesi - Uygulama Gazetesi -

Farkımız ‘Frekans’ımız

Farkımız ‘Frekans’ımız
  • 15.04.2015
  • Farkımız ‘Frekans’ımız için yorumlar kapalı
  • 3.533 kez okundu

 Rock müzik denilince akla gelen Samsun’daki ilk ve en önemli gruplardan ‘Frekans’. Kuruluşu 1990’lı yıllara dayanıyor. Sahne performansı ve repertuvarı ile rockmüzikseverlerin gözdesi.

Grubun solisti Erdem Gül, gitaristi Serhan Kaptan, bas gitaristi Hakan Kahvecioğlu ve davulcusu Onur Elvermez ile müzik serüvenlerinden Samsun’daki rock müzik dinleyicisine kadar pek çok konuya ilişkin eğlenceli bir söyleşi gerçekleştirdik.

Öncelikle Grup Frekans üyeleri olarak sizleri tanımak isteriz.

E.G. : Frekans grubunda hem gitar çalıyorum, hem de vokal yapıyorum. İngilizce öğretmeniyim. Uzun yıllardır birlikteyiz. Özellikle Serhan ile 1996 yılından bu yana müzik yapıyoruz. Eğleniyoruz bütün mesele bu. Yaptığımız iş bu aslında.

S.K. : Grubun gitaristiyim. Samsun’da yaşıyorum. Esnafım. Bu işi para kazanmak için yapmıyoruz. Müziği hobi olarak yaptığımız için zevk alıyoruz bu işten.

H.K. : Grubun dinozoruyum. Grupta basgitar çalıyorum. Makine mühendisiyim. Frekansta çalma sebebim Serhan’ı daha yakından dinleyebilmek.

O. E. : Grupta yaklaşık bir buçuk aydır davul çalıyorum. Bilgisayar teknisyeniyim. Grupla yeni çalışmaya başlamama rağmen arkadaşlığımız uzun yıllara dayanıyor.

Grubun kuruluş hikâyesinden bahseder misiniz?

S.K. : Grubun kuruluşu 1992’ye dayanıyor. Kurucu olarak ben ve sonradan dâhil olan Erdem ile birçok çalışma yaptık. Farklı müzisyen arkadaşlarla konserler verdik ve grup sonuçta bugünkü halini aldı.

Gruba Frekans adını vermek kimin fikriydi?

E.G. : Gruba “Frekans” adını Serhan verdi.

S.K. : Frekans adının patentini almak hiç aklımıza gelmedi. Yerel olarak olmasa da Türkiye’de frekans ismini kullanan başka gruplar olmuş. Keşke tescil ettirseydik, diyoruz. .

Grubun beyni olarak nitelendirdiğiniz birisi var mı?

E.G. : Geminin kaptanı Serhan. Müzik kalitemizde Serhan faktörü ön plana çıkıyor. Emprovize gitaristtir. Akıl almaz şeyler çalabiliyor. Sıkılmadan saatlerce solo atabilir.

H.K. : Frekansı Serhan için dinliyorum diyebilirim.

“Grup Aslında Hiç Dağılmadı”     

Turgay&Frekans neden dağıldı? Daha sonra sizi tekrar birleştiren ne oldu?

H.K. : Bu konuya bir açıklık getirelim. Grup aslında hiç dağılmadı. Sadece bir ara Turgay ile beraber çalıştık. Ona albüm yaptık. Tabi ki bateristimiz ve basçımız farklıydı. Frekans adı altında sadece Erdem ve ben vardık. Sonra Turgay ile anlaşamadık. Daha sonra da onun şarkılarıyla derlenmiş bir konser verdik. Şarkılar Türkçe hard rock. Hala çalabiliriz o şarkıları.

Diğer rock gruplarından farkınız nedir?

H.K. : Farkımız frekansımız.

E.G. : Rock grubu diye nitelendirdiğimiz gruplar aslında güncel pop müziği yapıyor. Elektro gitar ve distortion kullandıkları için adı rock oluyor ve kendi bestelerini çalıyorlar. Biz cover çalıyoruz. Cover olarak çaldıklarımız hakiki rock. Farkımız bence bu.

O.E. : Aslında rock müzik yapanlar var. Ama yüzde yüz rock müzik yapmıyorlar. Bizimki biraz da sanatsal, yani müziğe hakkını vermeye çalışıyoruz. Biz yüzde yüz rock müzik yapıyoruz.

Sahne sizi için ne ifade ediyor?

H.K. : Sahne güzel, hoş bir şey. Gerçekten sahnede çalarken zevk alıyoruz. Ama asıl keyfi sahne öncesi provalarımızda alıyoruz. Yani keyif almak için sahneye çıkmalıyız ki prova yapabilelim.

E.G. : Sahne benim için kendimi en rahat hissettiğim yer. Müziği ‘iş’ olarak yaptığım zaman asla keyif almadım. Para karşılığı sözleşme imzalamadım. Müziğimizi bir kalıba sokamayız. O zaman bu işten keyif almayız. Bir araya gelince mutlaka canlı performans yapmalıyız diyoruz. Açık hava konseri olmalı. Ama böyle müzikleri barlarda icra etmek zorunda kalıyoruz.

S.K. : Bu işi zaten hobi olarak yaptığımız için işin keyfine bakıyoruz. Sahnede hiçbir kaygımız olmuyor. Yani sahne bizim için eğlenmeyi, yaptığımız işten zevk almayı ifade ediyor. Bu müziği bize sevdiren dinlediğimizde bizi pozitif etkileyen grupların melodilerini sahnede dinleyiciyle paylaşmak çok büyük keyif…

“Müziğin Antidepresan Etkisi Var”

Müziğin günlük hayatınıza etkileri nasıl?

H.K. : Gün içerisinde inanılmaz yoğun, stresli anlardan sonra müzik yapmak dünyayı güzelleştiriyor. Müziğin antidepresan etkisi var.

Samsun’dan başka şehirlerde sahne alıyor musunuz?

E.G. : Engel yok. Çok sahne aldık yani. Şu anki kadroyla henüz çıkmadık. Ama biz Serhan’la birçok yere gittik. Mesela Ankara, Eskişehir… Yakında Sinop’a ve Ordu’ya gideceğiz. Müziğimizi istediğimiz şekilde icra edebileceğimiz her yere gitmek isteriz. Üniversite festivalleri uygun. Mesela üniversitelerin rock kulüpleri konser için bizimle iletişime geçiyorlar.

Samsun’da rock müzik yapmanın zorlukları ya da avantajları nelerdir?

E.G. : Çalabilecek yer bulmak biraz sıkıntı oluyor. Ama bizim derdimiz çalabilecek yer bulmak değil, müziğimizi icra edebilmek. Biz evde de çalabiliriz. Ama genel anlamda baktığımızda evet mekân sıkıntısı var. Onun dışında bir zorluğu yok. En büyük avantajı ise yaptığımız müzikten keyif alıyoruz.

Samsun’da rock müzik dinleyicisinin profili nasıl?

S.K. : İstediğimiz kitleye ulaştığımızı düşünüyorum. Çok da memnunuz biz.

H.K. : Bizi dinlemeye 18 yaşındaki birisi de geliyor 50 yaşında da gelen oluyor.

E.G. : Yeni nesilden ziyade rock müziği gerçekten seven hedef kitle geliyor. Genelde 70’lerden ve 80’lerden çalıyoruz. Ona rağmen bizi eşlik eden bir kitle mutlaka oluyor. Ama eşlik eden kitlenin de yaş sınırı 30’un üstünde oluyor.

“Frekans Olarak Samsun’da Bir Akım Başlattık”

Ankara’nın kemikleşmiş bir rock müzik dinleyicisi ve buna bağlı olarak da rock müzik kültürü var. Sizce Samsun bu açıdan nasıl?

E.G. : Samsun’un ilk rock grubu biz değiliz. Ama Samsun’da dört albüm yapmış. “Objektif” diye bir grup çıktı. Türkiye’nin ilk metal grubudur. Türkiye’de metal akımını başlatan ilk gruptur diyebiliriz. Serhan da o gruptaydı. Hakan’ın da o grupla çalışmışlığı var. Samsun’da çıkan birçok müzisyen var. Bence Samsun müzik açısından zengin bir şehir. Her tarzda müzik yapan var. Sanat müzisyenliğinden düğün müzisyenliğine kadar. Orhan Gencebay da Samsunlu. Her şehrin müzik kültürü vardır. Şehir dışından gelen öğrencilerin de rock müziğe katkısı fazla. Metal açısından düşündüğümüzde biz bu darlığı genişlettiğimizi düşünüyoruz.

S.K. : Biz rock çalan ilk gruptuk. Bu konuda bir akım başlattığımızı düşünüyoruz. Mesela müzisyen arkadaşlarımız repertuarlarına rock parçalar eklemeye başladılar. Bu yolun önünü açtık diyebiliriz.

Rock müzik yapmak isteyenler için Samsun’da imkânlar nasıl? Sizce yeteri kadar stüdyo var mı?

E.G. : Birçok stüdyo var. Bu konuda ders veren müzik akademileri de var. Ben yeni neslin güzel müzikler yapacağına inanıyorum. Bizim zamanımızda tuşlu teypler vardı. Onlarla çalışma yapar, müzikleri öğrenmeye çalışırdık. Yeni nesil için müzik yapmak daha kolay. Bilgisayardan her istediğini dinleyebiliyorsun mesela. Müzisyenlerin kendini geliştirmesi için çok fazla imkân var.

Frekans dileyicileri için gelsin bu soru da; yeni bir albüm planı var mı?

E.G. : Şu an için öyle bir planımız yok. Ama kendimiz ve tanıdıklarımız için sevdiğimiz müziklerden harmanlanmış bir CD kaydetmek isteriz.

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

E.G.: Bizi susturamazsınız!

Etiketler: / / / / / / / / / / / / /

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ