Cumhurbaşkanı Yeni Koronavirüs Tedbirlerini Açıkladı

• 01.12.2020
  • Cumhurbaşkanı Yeni Koronavirüs Tedbirlerini Açıkladı için yorumlar kapalı
  • 774 kez okundu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısı sonrasında koronavirüs salgınına ilişkin alınacak yeni tedbirlere yönelik açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan vaka sayılarının 30 bine dayandığını artık çok daha dikkatli ve sabırlı davranılması gerektiğini söyledi. Erdoğan “Vatandaşlarımızdan ricam, öncelikle ‘tamam’ diye ifade ettiğimiz temizlik, maske, mesafe kurallarına riayet etmeleri. Salgın tedbirlerine harfiyen uyulmasını bekliyoruz. Daha önemlisi tüm vatandaşlarımızın salgın tehdit olmaktan çıkana kadar mecbur olmadıkça kalabalığa karışmamalarını, evlerinde dahi dikkatli hareket etmelerini istiyoruz” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, aşı konusunda da dünyadaki gelişmeleri yakından takip ettiklerini, önümüzdeki aydan itibaren sağlık çalışanlarından başlayarak aşı uygulaması yapılacağını ve yerli aşı çalışmalarının da gün gün izlendiğini belirtti.

Kabine toplantısı sonrasında alınan yeni tedbirlerse şöyle:

• Hafta içi her gün saat 21.00 ile 05.00 arasında genel sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak. Bu kısıtlama hafta sonları cuma günü 21.00’dan pazartesi saat 05.00’e kadar kesintisiz devam edecek.
  • 65 yaş ve üzeri vatandaşlar gün içerisinde 10.00 ile 13.00 saatleri arasında, 20 yaş altı (01.01.2001 tarihi ve sonrası doğanlar) ise 13.00 ile 16.00 saatleri arasında şehir içi toplu ulaşım araçlarını kullanabilecek.
  • Ana okulları ve kreş faaliyetlerine ara verilecek.
  •  Alışveriş merkezlerive semt pazarlarıiçin aynı anda kabul edilebilecek müşteri sayısının İl/İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulları kararı ile ayrı ayrı belirlenecek.
  • AVM ve semt pazarlarına girişlerde HES kodu uygulamasına geçilecek.
  • Restoran ve lokantalar sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu Cumartesi ve Pazar günleri 10.00-­20.00 saatleri arasında sadece paket servis şeklinde hizmet sunabilecek.
  • Evlerde gün, mevlit, taziye, yılbaşı kutlaması gibi insanların bir araya geleceği etkinlikler yapılmayacak.
  • Market, bakkal, kasap, manav gibi işletmeler ile eve paket hizmeti veren yerler, kısıtlamanın olduğu Cumartesi ve Pazar günleri 10.00-­17.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek.
  • Cenaze namazlar en fazla 30 kişiyle kılınacak, nikahlar da bu sayıyı geçmeyecek.
  • Zorunlu hizmetler dışındaki kamu kurumlarının mesai saatleri 10.00 ile 16.00 olarak uygulanabilecek.
  • Yüzme havuzu, hamam, sauna, masaj salonu ve lunaparkların faaliyetlerine ara verilecek.

Tüm bu tedbirlerle birlikte İl/İlçe Hıfzıssıhha Kurullarınca gerek görülmesi durumunda kalabalık cadde ve meydanlarda aynı anda bulunabilecek kişi sayısını (metrekare ve alan büyüklüğü göz önünde bulundurularak) belirleyebilecek.

Haber ve Tasarım: Mikail Bıyıklı

Etiketler: / / / / / /