Ondokuz Mayıs Üniversitesi - İletişim Fakültesi - Uygulama Gazetesi -

Efsanevi vosvoslar Samsun yollarında

Efsanevi vosvoslar Samsun yollarında
  • 15.06.2015
  • Efsanevi vosvoslar Samsun yollarında için yorumlar kapalı
  • 3.920 kez okundu

Ya tutkunusundur onların ya da yolda karşılaştığında tebessüm etmeyi ihmal etmezsin. Yaklaşık 80 yılllık serüveninde efsane olan vosvoslar, rengarenk ve sevimli halleriyle pek çok kişinin hayatındaki önemini korumaya devam ediyor.

Çocukluğumuzda “kaplumbağa araba” olarak tanımladığımız vosvoslar, üretiminden bugüne 77 yıl geçmiş olmasına karşın hâlâ büyük beğeni toplamaya devam ediyor. Adına festivaller düzenlenen, filmler yapılan, dünyanın her köşesinde binlerce tutkunu olan, hediyelik eşyalara, oyuncaklara model olan böyle bir aracın benzeri henüz üretilmedi.

Dilimize her ne kadar “vosvos” veya “kaplumbağa araba” olarak yerleşmiş olsa da, gerçek adı “Beetle” bu aracın. Dünyanın belki de efsanevi birkaç aracından biri olan Volkswagen Beetle’ın fikir babası ise Adolf Hitler. Volkswagen Almanca’da “halk arabası” anlamına geliyor. Hitler, 1931’de Porsche markasının yaratıcısı olan Avusturyalı mühendis Ferdinand Porsche’a düşük maliyetli bir halk otomobili yaratması emrini veriyor.  Tasarlanan ilk araçlar 1938’de Hitler’in de katıldığı bir törenle tanıtılıyor. Vosvosun hayatımıza girişi de bundan sonra başlıyor.

2003 yılına kadar üretimi devam eden  vosvoslar, bir çok ülkede tercih edilen bir araba haline geliyor. 30 Temmuz 2003 tarihinde, 21 milyon 529 bin 464’üncü son Vosvos, Meksika’nın güneydoğusundaki Puebla kentinde üretiliyor ve Wolfsburg’daki müzeye gönderiliyor. Efsaneyi devam ettirmek amacıyla piyasaya “New Beetle”lar sürülüyor. Ancak fiyatı oldukça astromik düzeyde olan bu araçların alıcı kitlesi de  buna bağlı olarak sınırlı kalıyor.

1950’lerde başlayan üstü açık Beetle çılgınlığı 1980’lere kadar sürüyor. Öyle ki vosvoslar birçok filmin de yıldızı haline geliyor. En bilineni ise “Herbie the Love Bug” filmi.

Samsun’da vosvos festivali

Vosvos tutkusu, Türkiye’nin birçok yerinde de karşımıza çıkıyor. Samsun’da da bu tutku yıllardır yaşatılıyor.

Samsun Vosvos Klubü Başkanı Ümit Suluova da bu tutkunlardan biri. Samsun’da vosvos tutkusunun 20 yılı aşkın süreden beri devam ettiğini vurgulayan Suluova, “Vosvosculuk, çok ayrı bir duygudur, anlatılmaz yaşanır. Türkiye’nin hiçbir yerinde klasik arabalara bu kadar büyük bir ilgi yok. Vosvoscular gerçekten bunu büyük bir zevkle bu araçlarla ilgileniyorlar. Araçlarına adeta sevgi, şefkat, sadakat gösteriyorlar” diyor.

Samsun’da her yıl vosvos festivalleri de düzenlendiğini sözlerine ekleyen Suluova, “Kulüp olarak ilk festivalimiz 17-19 Mayıs 2013 tarihleri arasında oldu. 2014 yılında da devamını getirecektik ancak Manisa’nın Soma ilçesinden gelen kötü haberle sarsıldık ve ara verdik. Son olarak bu yıl 19 Mayıs Gençlik Bayramı’na ithafen  Batıpark’ta bir festival düzenledik. Ordu, Çorum,Tokat gibi çevre illerden de katılımlar oldu. Festivaller 3 gün sürdü ve yaklaşık 50 araçla şehir turu yaptık” şeklinde konuşuyor.

Hediyelik eşyalarda vosvos tutkusu

Vosvoslar günümüzde sadece bir araba olarak değil, aynı zamanda hediyelik eşya ve evlenen çiftler için nikah şekeri olarak da karşımıza çıkıyor. Son yıllarda bu kadar artış göstermesinin sebebi ise kuşkusuz, sevimliliği, tarihselliğinin ve kalıcılığının rolü büyük. Fiyatı 9 – 11 Türk Lirası arasında değişiklik gösteren hediyelik vosvoslarda, en çok pembe rengin tercih edildiği belirtiliyor.

Etiketler: / / / / / / / / / / / / / / / / / / /

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ