Can dostlarımız için umut verici projeler

• 15.04.2016
  • Can dostlarımız için umut verici projeler için yorumlar kapalı

Sokak hayvanlarını beslemek ve onlara sıcak bir yuva sağlamak için birçok yol var. Peki, geri dönüşüm projelerinin ya da düğün fotoğrafçılığının böylesi bir amaç için de yapılabileceği aklınıza geldi mi?

Sokak hayvanlarına karşı toplumsal duyarlılığın istenilen seviyede olduğunu söylemek güç. Ama yine de sokak hayvanlarını beslemek ve yuvalandırmak adına yaratıcı fikirler de yok değil. Plastik maddelerin geri dönüşüm yoluyla yeniden kazandırılmasına yönelik olan “Yuvaya Dönüşen Plastikler” ve güneş enerjisiyle çalışan “Sokak Hayvanlarını Doyuran Geri Dönüşüm Otomatı” projeleri, bir yandan temiz bir çevre yaratmak, bir yandan da sokak hayvanlarının ihtiyaçlarını karşılamak adına umut veriyor. Dikkat çeken bir başka yaratıcı proje ise düğün fotoğrafları aracılığıyla sokak hayvanlarının beslenmesini amaçlayan “Doyuran Kareler Projesi.”

gencifade.omu.edu.trYuvaya dönüşen plastikler

Toplumda geri dönüşüm bilincini ve alışkanlığını kazandırmanın yanı sıra sahipsiz sokak hayvanlarının barınma ihtiyacının karşılanmasını amaçlayan “Yuvaya Dönüşen Plastikler Projesi”, Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) tarafından hayata geçirildi. “Sıcak bir yuva herkesin hakkıdır” sloganıyla yola çıkan proje kapsamında ilkin 685 hayvan kulübesi bağışı yapıldı. Belediyelere, eğitim kurumlarına, işbirliği yapılan kuruluş ve topluluklara şu ana kadar bin 200’ün üzerinde kulübe bağışında bulunan projeye, sanatçı Mirkelam da gönüllü elçi olarak destek veriyor. Projenin geri dönüşüm adına bir algı yaratmanın yanında sokak hayvanlarının daha iyi koşullarda yaşamasını sağlamayı hedeflediğini belirten Proje Uzman Yardımcısı Deniz Deren Önen, “Böylelikle hem hayvan dostlarımız hem de ekoloji için fayda yaratmayı amaçlıyoruz. Yerel yönetimler, hayvan hakları konusunda çalışan sivil toplum kuruluşları ve Türkiye’nin önde gelen firmalarıyla birlikte çeşitli çalışmalar yürütmekteyiz” şeklinde konuştu.

Güneş enerjisi hayvanları doyuruyor

Hem dönüştürebilir enerji yoluyla çevre kirliliğinin önlenmesi hem de sokak hayvanlarının beslenmesi için geliştirilen bir başka proje ise “Sokak Hayvanlarını Doyuran Geri Dönüşüm Otomatı.” Bu proje dünyada ilk olma niteliğini de taşıyor. Engelli hayvanlara ve sokak hayvanlarına sahip çıkmak adına pek çok çalışma yapan proje sahibi Engin Girgin şunları söylüyor: “1940’lı yıllarda insanların hayatına akıllı geri dönüşüm otomatları girdi. Bunlardan bazıları otomatı kullanan insanlar için kupon verirken bazıları da kuruş değerinde para veriyordu. Benim projemde ise makinayı kullanan kişi değil, merhamete en ihtiyacı olan sokak hayvanları hedefleniyor. Bu geri dönüşüm otomatı güneş enerjisiyle çalışıyor. Belediyeler bizden makinayı talep ediyor ve biz de satışını gerçekleştiriyoruz. Bu süreç içerisinde belediyeler periyodik olarak makinaya mama takviyesi yapıyor ve biriken atığı alıyor.”

En güzel anlarınız mamaya dönüşüyor

“Doyuran Kareler” projesi ile hem düğün fotoğrafınızı çektiriyor hem de sokak hayvanlarına mama temin edebiliyorsunuz. Fotoğrafçı ve yönetmen Savaş Çıkrak, oyuncu ve dublaj sanatçısı olan Cahan Azer, oyuncu İdil Fırat ve gönüllü fotoğrafçılardan oluşan proje ekibi, 6 aylık bir çalışma sonucunda, para almadan, Türkiye’nin 26 ilindeki sokak hayvanlarına toplam 25 ton üzerinde mama gönderdi.

Hayvanların olmadığı bir hayatı düşünemediğini ifade eden Cahan Azer “Evlenecek çiftler hazırlıklarına neredeyse 6 ay önceden başlıyor. Bize ulaştıkları zaman nasıl çalıştığımızı anlatıyoruz onlara. Kesin olarak karar vermeleri durumunda bir miktar mamayı bizim belirlediğimiz ihtiyaç noktasına göndermelerini rica ediyoruz. Mama alışverişini de internet üzerinden kolayca yapıyorlar. Kapora diyebileceğimiz bu ön gönderimi yaptıkları zaman, biz de istedikleri tarihi kendilerine rezerve ediyor ve düğün günü fotoğraflarını çekiyoruz. Bununla da işimiz bitmiyor. Mamalar gönderildikten sonra mamaları gönderdiğimiz hayvansever gönüllülerden o mamaların besleme anından görüntülerini rica ediyoruz. Bunu da sayfalarımızda paylaşıyoruz” dedi.

“Toplum bilinçlendikçe yasalar da değişir”

Dünyada sadece insanların var olduğunu düşünerek yaşamak, diğer canlılarının yaşam alanını yok etme veya onlara kötü davranma gibi durumlara yol açıyor. Sokak hayvanlarının tüm canlılar gibi en iyi şekilde yaşama hakkına sahip olduğunu belirten Azer, “Sokak hayvanları ile ilgili sorunlar ülkemizin en büyük sorunları arasında olmasına rağmen, insan odaklı bir konu olmadığı için görmezlikten geliniyor. Oysa binlerce yıldır birlikte yaşadığımız ve bugünkü medeniyetin oluşmasında önemli payları olan sokak hayvanlarını aramızda görmek istiyoruz. Sokak hayvanları tüm canlılar gibi en iyi şekilde yaşama hakkına sahip. Bizler gerek Doyuran Kareler, gerekse sokak hayvanları yararına oluşturulan diğer projelerle hem farkındalık yaratmak hem de sorunu biraz olsun çözmek adına çaba gösteriyoruz. Toplum bilinçlendikçe yasalar da değişmek zorunda kalacaktır ve elbette iyi yönlü değişim neticesinde sokak hayvanları da payına düşeni alacaktır” ifadelerini kullandı.

Doğanın tüm canlılar için olduğunu vurgulayan Proje Uzman Yardımcısı Deniz Deren Önen ise, “Sadece insan olduğumuz için doğa üzerinde diğer canlılardan daha fazla hak sahibi olduğumuz düşünülemez. Biz bu dünyayı birçok canlı ile paylaşıyoruz. En temelde bunun bilincinde olmak hem ekoloji hem hayvanseverlik için önemli bir adım. Yuvaya Dönüşen Plastikler ile de yapmaya çalıştığımız tam anlamıyla bu. Bunun yanında dünyadaki bütün sokak hayvanlarına ulaşabilmek zor. Bu nedenle sokak hayvanlarına yönelik yapılan projeleri daha görünür kılmamız gerekiyor ki yeni projeler doğsun” şeklinde sözlerini noktaladı.

Etiketler: / / / / / / / / /