Covid 19’la Mücadelede Önlem Hayat Kurtarıyor

• 06.01.2021
  • Covid 19’la Mücadelede Önlem Hayat Kurtarıyor için yorumlar kapalı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü öğrencileri, “Maskeler Kutuya Sağlık Dünyaya” adlı Toplumsal Sorumluluk Projesi kapsamında Trabzon Vakfıkebir Devlet Hastanesinden hemşire Ümran Somuncu ile pandemi sürecinde maske kullanımına yönelik konuştu.

Hemşire Ümran Somuncu hastane içerisinde maske çıkarmanın yasak olduğunu belirterek maskeleri ortak bir alandan temin ettiklerini, Covid şüphesi ya da Covid pozitif vakalarla ilgilen sağlık çalışanlarının ise  N95 maske kullandığını söyledi. Nemlenen veya kullanım süresi dolan maskeleri değiştirdiklerini vurgulayan Somuncu, maske atıkları için ayrı bir görevlinin olduğunu belirtti.

Somuncu, maske kullanmayı reddeden vatandaşlar için “Covid-19 virüsünün ülkemizde çıktığı ilk zamanlar çoğu insan bu virüsün varlığına inanmıyor ve önlem almıyorlardı. Ancak vakaların ve ölümlerin artışı insanları korkutmuş olacak ki artık bu gibi durumlarla karşılaşmıyoruz. Tabi cezalar da bu konularda caydırıcı oldu; birçok insan sırf ceza almamak için maske takıyor. Önlemlere uymayıp maske takmak istemeyen vatandaşlarımız hastane içerisine alınmıyor. Halkın sağlığına tehdit oluşturabilecek duyarsız vatandaşlar görevlilere haber veriliyor.” şeklinde konuştu.

Maskelerin bilinçli kullanımı önemli

Somuncu, tek kullanımlık ve tekrar kullanılabilen maskelerin bilinçli kullanılmasını vurgulayarak “Halkımız daha bilinçli ve duyarlı olsa rahatlık ve kolay kullanım açısından tek kullanımlık maskeleri önerirdim ancak tek kullanımlık maskeler ne yazık ki artık büyük bir çevre sorunu olmaya başladı. Bu maskeler kullanıldıktan sonra rastgele çevreye atıldığı taktirde virüsle mücadele etmiş olmuyor ona destek oluyoruz. İnsanlarımız da bu konuda bilinçsizce davranıyor. İnsanların bu davranışları sonucunda hem doğaya hem de çevremizde yaşayan bütün canlılara zarar verdiklerinin farkına varmaları gerek. İnsanların bilinçlenmesi ve daha duyarlı davranmaları halinde tek kullanımlık maskeleri önerebilirim.” dedi.

Önlemlerle virüsü yenebiliriz

Kişilerin, çok acil bir durum yok ise hastaneye gelmemelerini kaydeden Somuncu, covid olduğunu düşünen ve ciddi solunum sıkıntısı yaşayanların 112’yi arayıp bilgi edinerek hastaneye başvurmalarının virüsle mücadelede önemli olduğunu söyledi.

Covid sürecinde maske kullanımının ve temizliğin önemine dikkati çeken Somuncu, bu süreçte yapılması gerekenlerle ilgili şunları söyledi: “Maskelerimizi takmalıyız, mümkünse üst üste 2 maske takmalıyız. Ancak onları lütfen etrafa atmayalım bu virüsle mücadelede önemli bir adım. Temizliğimize önem göstermeliyiz. Sadece dezenfektana bağlı kalmayıp ellerimizi sık sık sabun ve su ile yıkamalıyız. Gerekli değilse evlerimizden çıkmamalı ve misafir kabul etmemeliyiz. İnsanlarla olan mesafemize dikkat etmeli, kalabalık ortamlara girmekten kaçınmalıyız. Bu önlemleri aldığımız zaman virüsü yönetebilir ve yenebiliriz.”

Haber: Büşra Taşdemir

Görsel: MuhannadMuhannad Hamoud