Kırmızı Altın Hasadı Başladı

Kırmızı Altın Hasadı Başladı
  • 21.09.2020
  • Kırmızı Altın Hasadı Başladı için yorumlar kapalı
  • 258 kez okundu

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin vazgeçilmez ürünü olan Antep fıstığının hasadı başladı.

Anadolu Ajansı’nda yer alan bilgilere göre bölge, Antep fıstığı üretiminde toplam ülke üretiminin yüzde 85’ini karşılıyor. Antep fıstığı, uzun ömürlü ve ekonomik getirisi yüksek bir ürün olmakla birlikte depolanabilmesi nedeniyle de bölge halkının en önemli gelir kaynaklarından biri olma özelliğini taşıyor.

İlk olarak ‘yeşil altın’ diye nitelendirilen Antep fıstığının ikinci aşaması olan kırmızı fıstık hasadı hummalı bir şekilde başladı. Bölge halkının ve mevsimlik işçilerin geçim kaynağı olan fıstık, havaların ısınmasıyla işçilere zorlu bir toplama süreci yaşatıyor. Sabahın erken saatlerinde bahçelere giden işçiler burada gruplar halinde fıstık toplamaya başlıyor. Toplanan fıstıklar traktörlere yüklenerek çeşitli işlemlerden geçmesi için fabrikaya gönderiliyor. Burada baklavalık ve çerezlik olarak ayrılan fıstık, yapılan işlemlerin ardından fıstık halinin yolunu tutarak satışa sunuluyor.

 “Vatandaşın yüzünü güldüren iyi gelir kaynağı”    

Fıstık hasadının yoğun olarak yapıldığı Gaziantep’in Nizip ilçesinde yaz boyunca zahmetli bir çalışma sürüyor. Geçimini Antep fıstığı üretiminden sürdüren Ahmet Çapan, fıstığın bölge halkı için önemli gelir kapısı olduğunu belirterek “Antep fıstığı sıcak yerlerde yetişen bir kuru yemiştir. Şanlıurfa, Adıyaman, Kilis, Kahramanmaraş’ta da üretiliyor ama anavatanı Antep’tir. Antep fıstığının verimi çok ve geliri yüksek olduğundan yerel halk tarafından bolca üretilen bir üründür.” diyor.

 “Antep fıstığı iki zamanda toplanır”

Çapan, Antep fıstığının tüketim şekline göre iki farklı toplama zamanını ise şöyle anlatıyor: “Fıstık ilk olarak boz zamanı dediğimiz ağustos ortasında kırılır. Boz fıstıkları çoğunlukla baklava yapımında kullanılır. Daha sonra çerezlik tüketim için bırakılan fıstıklar eylülün başında kırmızıya dönünce toplanır. Kırmızı fıstıklar belli işlemlerden geçerek kavrulmuş olarak satılır. Kırmızı iç fıstığı çerez şeklinde tüketiminin yanında çikolata ve lokum yapımında da kullanılıyor.”

Antep fıstığı, içerdiği vitamin, yağ ve proteinin dışında verdiği lezzetten dolayı başta tatlı yapımı olmak üzere yemek yapımında da tercih ediliyor. Antep baklavasının olmazsa olmazı olan fıstık, çikolata yapımında da en çok tercih edilen ürünler arasında olduğu gibi çeşitli meyvelerden yapılan pekmez pestillerinde de kullanılıyor.  Türkiye, Nizip Ticaret Borsası (NTB) Antep Fıstığı Raporuna göre, kuruyemiş ve baklavalık olarak yoğun talep gören Antep fıstığı ihracatında 7. sırada yer alıyor.

Haber-Fotoğraf: Faruk POLAT

Etiketler: / / /

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ